Oftalmologija u Puli postoji od prvih dana bolnice, 1900.  osnovan je Očni Odjel u Vojnoj bolnici u Puli, 1911.  u Civilnoj bolnici u Puli. Početkom 90-tih je godina djelatnost bila smještena u starom dijelu bolnice zajedno sa Djelatnošću za kožne bolesti, ORL-om i laboratorijskom djelatnošću. Krajem 1991. i početkom 1992. Očnom se Odjelu dodijeljuju prostorije centralnog laboratorija koji je iseljen. Tada se otvorila Opća oftalmološka ambulanta, septička sala, čekaonica za bolesnike, prostor za administraciju, prostor za rad liječnika, Kabinet za kontaktologiju, te u prizemlju nove Ginekologije Kabinet za glaukom. 1992. dolazi do nekih organizacijskih promjena te se Djelatnost sastojala od bolničkog stacionarnog dijela, operacijske sale, septičke sale, odjelne ambulante, polikliničko konzilijarnog dijela koji se pak sastoji od Dispanzera – odsjeka za glaukomatologiju, Dispanzera – odsjeka za ortoptiku i pleoptiku, Opće oftalmološke ambulante br. 1 i br 2., Ambulante za sistematske preglede, Ambulante za djecu i kabineta za kontaktologiju. Krajem 1992.  uz suradnju Klinike za Očne bolesti iz Zagreba  i Klinike za Očne bolesti iz Rijeke započinje se sa operativnom tehnikom ekstrakapsularne ekstrakcije leće sa ugradnjom umjetnih intraokularnih leća što predstavlja začetak mikrokirurgije na našem području u čemu su nam pomagali doc.dr.sc.Tihomir Ćurković i dr. Aldo Valković. Za istu metodu uvodi se lokalna anestezija.

U novijoj povijesti od 50-tih godina  rukovoditelji djelatnosti bili su dr. Anselmo Marcelić, prim.dr. sc. Čedomir Mezulić, dr. Nadenić Lucija, te od 1991. – 2009.  prim. mr.sci. dr Klaudio Benazić. Dulje vrijeme glavna sestra Djelatnosti bila je viša med.sr.Milena Celija.

 1. specijalizaciju iz Oftalmologije završava dr. Harry Stemberger, 1994. dr Edi Ladavac, 1995. dr Gilda Stojšić Terlević, 1996. dr. Marino Benazić.
 2. dr Gilda Stojšić Terlević bila je na usavršavanju iz operativnog ortoptičkog liječenja i te iste godine preuzima Kabinet za ortoptiku i pleoptiku, završila je i tečaj iz primjene Botoxa u oftalmologiji. Krajem 1995. počinje s radom Kabinet za dijabetes i bolesti retine u kojem rade dr. Edi Ladavac i dr Harry Stemberger, dok je 1994. započeo s radom Kabinet za kontaktologiju u kojem započinje raditi dr Harry Stemberger, a kasnije i dr. Marino Benazić i dr. Gilda Stojšić Terlević.
 3. uvodi se nova operativna tehnika, operacija katarakte fakoemulzifikacijom, u samom početku imali smo pomoć prof.dr.sc.Nikice Gabrića.

Od 1998. do danas dio smo eksplantacijskog tima Opće bolnice Pula.

 1. specijalizaciju završava dr Bojan Gabrovec koji preuzima tada uvedenu ultrazvučnu dijagnostiku, a potom i rad u Kabinetu za oftalmodijabetes i retinu.

Dr Nada Vidaković kao gotov specijalist dolazi 1992., od 2005. radi u Kabinetu za glaukom budući da je iste godine dr. Gmaz Antonija otišla u mirovinu. 2009. specijalizaciju završava dr Kristina Ružić, koja po odlasku dr Nade Vidaković 2018.  preuzima operacije glaukoma i rad u Ambulanti za glaukom.

Dr Marino Benazić zamjenik je rukovoditelja djelatnosti od 2006., te od 2009. s odlaskom prim. mr.sci. dr Klaudia Benazića u mirovinu on postaje postaje rukovoditelj djelatnosti, dok je za zamjenika rukovoditelja imenovan dr.Bojan Gabrovec.  Od 2010. glavna sestra Odjela je dipl. med.sestra Barbara Šarić.

 1. dr Edi Ladavac odlazi iz bolnice i nastavlja rad u privatnoj praksi, iste godine specijalizaciju završava dr Josip Knežević koji 2014.g odlazi na Kliniku za oftalmologiju KBC Rebro. 2013. specijalizaciju započinje dr Ketjana Mandić Cerić i 2018. postaje specijalist oftalmologije i optometrije.
 2. specijalizaciju započinju dr Andreja Levak Zenzerović i dr Ivan Ivančić.
 3. cjelokupna Djelatnost za očne bolesti premještena je u prostorije Ginekologije, gdje smo smješteni na tri etaže.
 4. Djelatnost za Očne bolesti mijenja ime u Odjel za oftalmologiju i optometriju, kojeg čini Odjel sa ukupno 16 bolničkih kreveta za stacionarno liječenje i operacije kroz Dnevnu bolnicu, dvije operacijske sale- velika i manja septička sala, odjelna ambulanta, prostori za medicinsko osoblje te sljedeće ambulante:
 • Hitna oftalmološka ambulanta,
 • Ambulanta za oftalmologiju i optometriju
 • Ambulanta za Yag laser
 • Ambulanta za dječju oftalmologiju i optometriju
 • Ambulanta za glaukom
 • Ambulanta za kontaktne leće
 • Ambulanta za oftalmodijabetes i bolesti retine
 • Ambulanta za Argon laser
 • Ambulanta za ortoptiku i pleoptiku
 • Ambulanta za oftalmološku dijagnostiku – vidno polje
 • Ambulanta za oftalmološku dijagnostiku – fluoresceinsku angiografiju
 • Ambulanta za oftalmološki ultrazvuk
 • Ambulanta za oftalmološku dijagnostiku – optičku koherentnu tomografiju oka

Za potrebe dijagnosticiranja i liječenja retinalnih bolesti Ambulanta za oftalmodijabetes i retinu opremljena je fluoresceinskom angiografijom, Argon laserom, te od 2018. novim SOCT aparatom Copernicus REVO koji uz slojevito slikanje mrežnice, alate za analizu glaukoma, ima i modul OCT angiografije. Osim laserskih zahvata u liječenju retinalnih bolesti ambulantno ili bolnički primjenjuje se intravitrealna terapija.

 1. uvodimo liječenje Nd:YAG laserom za liječenje fibroze stražnje kapsule leće iza operacije mrena i iridotomiju kod liječenja glaukoma uskog ili zatvorenog kuta.

Naša glavna operacijska sala raspolaže visokorezolutnim operacijskim mikroskopom High-Streit Moller Wedel International,  te od 2018. trenutno najsuvremenijim aparatom za fakoemulzifikaciju Centurion Vision System.

Od 2019.  obavljamo preventivne preglede vidne oštrine četverogodišnjaka iz područja Istarske županije u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti. Sudjelujemo u akciji mjerenja intraokularnog tlaka u sklopu Svjetskog tjedna glaukoma svake godine u ožujku.

Naši su liječnici svi članovi Hrvatskog oftalmološkog i optomterijskog društva, aktivno i pasivno sudjeluju na hrvatskim i inozemnim kongresima, simpozijima i stručnim okupljanjima.

Medicinske se sestre također redovito educiraju u organizaciji Društva oftalmoloških medicinskih sestara pri Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara.