Odjel za patologiju i citologiju

Voditeljica odjela:
Dr.sc. Loredana Labinac, dr.med.
Specijalist patološke anatomije
052/ 376-780

v.d. Glavni inženjer:
Marina Belušić Krulčić, bacc.med.lab.diagn.
052/376-791

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak: 08-16 h

Administracija Patologija: 052/376-780
Izdavanje nalaza: radnim danom 13-15

Administracija Citologije : 052/376-786
Izdavanje nalaza: od 10-11 i 13-14

Djelatnici:
Liječnici specijalisti:

 • mr. sc. Jelena Zarubica Mavsar, dr. med., specijalist patološke anatomije
 • Ilija Kučinar, dr. med., specijalist patološke anatomije i sudske medicine
 • Manuela Perković, dr. med., specijalist patološke anatomije
 • Robert Terlević, dr. med., specijalist patologije i citologije
 • Žana Besser-Silconi, dr. med., specijalist kliničke citologije
 • Alex Anton Bruno Lozić, dr. med., specijalist kliničke citologije
 • Tamara Mićić, dr. med., specijalist kliničke citologije
 • Petra Peruško Kozina, dr. med., specijalist kliničke citologije

Prvostupnici medicinske laboratorijske dijagnostike:

 • Branka Bedrina Jakičić, bacc. med. lab. dijagn.
 • Tanja Biloš Belušić, bacc. med. lab. dijagn.

Zdravstveno-laboratorijski tehničari:

 • Ljiljana Malina
 • Brankica Vuković

Pomoćni obducenti:

 • Ištvan Hegediš
 • Milka Jovanović

UPUTE PACIJENTIMA ZA CITOLOŠKE PRETRAGE

Pacijent/ica se za pretragu može najaviti telefonski na tel. 376786, e-mailom na citologija@obpula.hr ili osobno na šalteru Odjela kada se dogovori o terminu dolaska na odjel. Na pretragu pacijent/ica mora donijeti uputnicu te nalaze prema kojima se pretraga traži.

Iskašljaj citološki je pretraga kojom se iz iskašljaja mogu dijagnosticirati razna stanja ili promjene u dišnom sustavu kao što su akutna i kronična upala, alergijska stanja, krvarenja, tumori i sl.

Pacijent/ica daje iskašljaj triput zaredom, uobičajeno 3 dana zaredom ujutro između 9 i 10 h ako se ne dogovori s osobljem odjela drugačije.

Prije dolaska u citološki laboratorij, pacijent/ica može piti i jesti, ali bar 2 h prije dolaska u citološki laboratorij. Po dolasku u citološki laboratorij, pacijent mora najprije isprati usnu šupljinu i izgrgljati grlo vodom, zatim se mora duboko nakašljati i pokušati iskašljati sekret iz dubljih dijelova dišnog sustava u priloženu plastičnu čašu ili može istu radnju napraviti kod kuće i iskašljaj donijeti u citološki laboratorij u plastičnoj čašici s poklopcem najkasnije 1-1,5 h od iskašljavanja.

Citološki nalaz slijedi za cca tjedan dana.

Pacijent/ica se za pretragu može upisati telefonski na tel. 376786, e-mailom na citologija@obpula.hr ili osobno na šalteru Odjela i dobije termin pretrage.

Urin citološki je pretraga kojom se iz sedimenta urina mogu dijagnosticirati razna stanja ili promjene u mokraćnom sustavu kao što su upala, krvarenje i njegovo porijeklo (donji ili gornji dijelovi urotrakta), promjene kod nefropatije ili kamenaca, atipija stanica, benigni i maligni tumori. Pacijent/ica prije citološke pretrage urina mora imati nalaz sedimenta urina te biokemijskih parametara vezanih uz funkciju bubrega učinjenih u medicinsko biokemijskom laboratoriju. Dobrodošli su, ukoliko su učinjeni i nalazi ultrazvuka mokraćnog sustava, urološki ili nefrološki nalazi i slični.

Pacijent/ica daje urin triput zaredom, uobičajeno dan za danom  (uglavnom ujutro između 9 i 10h srijedom, četvrtkom i petkom osim ukoliko isti dani ne padaju na praznik ili se dogovori s osobljem odjela drugačije).

Prije dolaska u citološki laboratorij, pacijent/ica može piti i jesti, a prvi jutarnji urin nakon buđenja mokri kući (radi se o noćnom urinu u kojem su stanice zbog duljeg stajanja neadekvatne za citološku analizu). Bilo koji sljedeći urin (srednji mlaz) može se izmokriti na odjelu u plastičnu čašicu koju se preuzme na šalteru odjela ili ga donijeti u čistoj plastičnoj čašici s čepom (kupljeno u ljekarni) u vremenu ne duljem od 2 sata nakon mokrenja.

Po dolasku na odjel, pacijent/ica čeka red za javljanje administratoru radi predaje nalaza i dobivanja čašice s oznakom imena i prezimena te potom odlazi izmokriti uzorak urina. Uzorci u čašicama ostavljaju se na polici u WC-u.

Citološki nalaz slijedi za cca tjedan dana.