BORAVAK U BOLNICI

U svakoj, pa tako i našoj bolnici postoje određena pravila ponašanja, kako za zaposlenike tako i za pacijente i njihove posjetitelje. Poštujući ih svi skupa doprinosimo bržem oporavku pacijenata.

Pravila ponašanja svih koji su uključeni u liječenje objedinjena su bolničkim Pravilnikom o kućnom redu.

UPISI I SMJEŠTAJ

 • Po dolasku u našu bolnicu pacijent s uputnicom za bolničko liječenje može se na službu ili odjel gdje je dogovoren smještaj ili se javiti na informacijski šalter gdje će dobiti informaciju kako doći do odjela gdje će biti smješten.
 • Kada stigne na odjel, pacijent se javlja glavnoj odjelnoj sestri koja mu daje daljnje upute o proceduri bolničkog upisa.
 • Nakon upisa, u pratnji medicinske sestre odlazi u svoju bolesničku sobu gdje na korištenje dobiva krevet, ormarić i bolničku pidžamu (može biti i vlastita ako je nadležni liječnik s time suglasan).
 • Odjeću u kojoj je došao, pacijent može predati osobnoj pratnji ili medicinskoj sestri koja istu do izlaska posprema u središnju garderobu.
 • Novac, dragocjenosti i isprave prilikom prijema na bolničko liječenje predaju se medicinskoj sestri koja ih popiše i sprema u blagajnu OB Pula (u suprotnom OB Pula ne odgovara za navedene osobne predmete).
 • Za vrijeme boravka u bolnici pacijent može napustiti odjel samo uz suglasnost liječnika ili medicinske sestre.
  Najkasnije u 21,30 sati mora biti u krevetu jer se svjetla gase u 22 sata.

Uz suglasnost nadležnog liječnika u bolesničkoj sobi pacijent može imati:

 • lijekove koje trenutačno uzima i to u originalnom pakiranju (uključujući vitamine, tablete za spavanje, kapi za oči ili nos te slične lijekove koji se ne izdaju na recept)
 • pribor za osobnu higijenu (četkicu i pastu za zube, pribor za brijanje, preparate za tuširanje, toaletni papir, higijenske uloške…)
 • vlastitu pidžamu ili spavaćicu, ručnik, kućni ogrtač, donje rublje, čarape, naočale, leće i tekućinu za leće, omotnicu za čuvanje nalaza…
 • knjigu, prijenosno računalo, mobitel, tisak…
 • osobni radio i/ili tv prijemnik, ako se slažu i ostali pacijenti u sobi

KOMUNIKACIJA SA ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA

Liječnici, medicinske sestre I tehničarii ostali djelatnici odjela na raspolaganju su pacijentu za sve informacije o njegovu zdravstvenom stanju i postupcima u liječenju koje ga očekuje. Može im se obratiti iz bilo kojeg razloga i u bilo kojem trenutku ako za to osjeti potrebu. Ukoliko imate komentare ili želite izraziti  pritužbu odnosno pohvalu molimo vas do to učinitie na odjelu na kojemu ste smješteni.

Vrlo je važno da pacijent kod samog dolaska u bolnicu liječnika koji ga zaprima obavijesti o:

 • lijekovima koje već uzima (dobiveni na recept, one iz slobodne prodaje, homeopatske pripravke, vitamine…)

BOLNIČKA PREHRANA

Za vrijeme boravka u bolnici pacijenti se moraju strogo pridržavati propisane bolničke dijete sukladno Odluci o standardu prehrane bolesnika u bolnicama NN 59/15. Dijetu propisuje nadležni liječnik u suradnji sa stručnim timom Odjela za kliničku prehranu i nutricionističkim timom Službe za prehranu i dijetetiku.

Ako liječnik smatra da je pacijentu potreban poseban režim prehrane i nakon napuštanja bolnice može ga uputiti u bolničko nutricionističko savjetovalište koje radi i s polikliničkim pacijentima.

Dijeta je važan dio vašeg liječenja. Vrstu dijete i preporuku o prehrani određuje vaš liječnik.
Za pravilnu podjelu i serviranje hrane odgovorna je glavna medicinska sestra odjela ili sestra u smjeni. O prehrani, posebnim željama i količini dogovoriti ćete se s medicinskom sestrom na odjelu ili po potrebi s dijetetičarom.

Doručkom će vas poslužiti od 7.30-8.30, ručkom od 12.00- 13.00 sati, a između 18.00-19.00 sati večerom.

Za neke zahvate potrebno je biti natašte. O tome ćete biti upozoreni i molimo vas da upute u potpunosti poštujete.

PRISTANAK NA MEDICINSKI ZAHVAT

Za svaki medicinski zahvat potreban je vaš pristanak.
Zato će vas liječnik kod prijama upoznati sa svim dijagnostičkim i terapijskim postupcima, koji su potrebni za poboljšanje vašega zdravstvenoga stanja. Prije nego potpišete izjavu o svom pristanku, liječnik će vas upoznati i s mogućim rizicima, posljedicama i komplikacijama.

Kako bi spriječio neposrednu opasnost za vaš život, liječnik može obavljati medicinski zahvat bez vašega pristanka, ako trenutno zbog zdravstvenoga stanja, pristanak ne možete dati.

Za osobe mlađe od 18 godina ili za osobe kojima je oduzeta sposobnost, potpisuju roditelji ili skrbnici.

HIGIJENA PROSTORA

Molimo vas da svojim ponašanjem i vi pridonesete čistoći, urednosti i lijepom izgledu naše bolnice.
Molimo vas da za vrijeme boravka u bolnici pazite na prostore opremu i pomagala, koja upotrebljavate.
Ukoliko namjerno izazovete štetu morati ćete snositi troškove popravka.

VJERSKI OBREDI

Kapelica je otvorena od 6 sati ujutro do 20 sati svakoga dana.
Raspored vjerskog obreda izvješen je na vratima kapelice.
Župnik je dostupan na tel. br. (098) 182-6159.

POSJETI PACIJENTIMA I INFORMACIJE

Vrijeme posjeta i informacija možete pogledati ovdje: Vrijeme posjeta i informacija 

Posjete izvan navedenoga vremena moguće su uz pismenu dozvolu odjelnog liječnika.

Ljubazno vas molimo da posjetitelji za vrijeme posjete ne sjede na bolesničkim krevetima jer krevet je namijenjen prvenstveno za vaš odmor.

Posjetitelji moraju paziti na red i čistoću, ne smiju remetiti mir pacijentima, sjedati na bolesničke krevete, donositi predmete koji pacijentu nisu nužni i poštivati ostala pravila na koja ih djelatnici klinike/zavoda upozore.

LIJEKOVI

Molimo vas da za vrijeme boravka u bolnici uzimate samo one lijekove koje vam je propisao vaš odjelni liječnik. Ako ste prethodno upotrebljavali i druge lijekove recite to liječniku da on procijeni o nastavku terapije.