U petak, 28. listopada 2022. godine upriličeno je svečano obilježavanje završetka projekta Nove Opće bolnice Pula, koje je inicijalno planirano za siječanj 2022. godine ali i odgođeno zbog tada nepovoljne epidemiološke situacije.

“Epidemija koronavirusa usporila je plan otvaranja nove Bolnice. Useljavali smo postepeno, sedam godina smo gradili, istovremeno liječili, u godinu dana selili smo se čak pet puta. Selili su je naši ljudi, sami, svojim rukama. Nova bolnica je na ponos svih nas, a posebice na radost svih djelatnika i pacijenata, kojima i ovom prilikom zahvaljujem što su imali puno razumijevanja tijekom proteklih sedam godina” istaknula je ravnateljica OB Pula doc. dr. sc. Irena Hrstić te zahvalila svima koji su od samih početaka radili na ovom velikom projektu.

Cjelokupna investicija iznosi 796,2 milijuna kuna s PDV-om, od čega je 746,4 milijuna kuna osigurano kreditima (komercijalna banka i HBOR); 34,4 milijuna kuna nepovratnih sredstva Europske unije; 11,3 milijuna kuna decentralizirana sredstva; 2,7 milijuna kuna donacijska sredstva te 1,4 milijuna kuna izdvojila je Istarska županija.

Danas, Istra u Puli ima novu, modernu i vrhunski opremljenu opću bolnicu, primjerenu 21. stoljeću.

„Ovo je veliki uspjeh i pobjeda sveistarske politike čija vizija seže još u 2000. godinu. Bolnica je jedna od najkompleksnijih ustanova i voditi je nije lako. Imamo stručne ljude, suvremenu i vrhunsko opremljenu te po međunarodnim standardima akreditiranu bolnicu. Ono što nam nedostaje je Medicinski fakultet, ali ja sam duboko uvjeren da ćemo i taj cilj ostvariti kako bi priču zdravstva i medicine u našoj Istri zaokružili”, poručio je župan Boris Miletić zahvalivši se premijeru Andreju Plenkoviću na iskrenoj i otvorenoj podršci te istarskim gradovima i općinama na zajedništvu.

Čestitajući na velikom trudu, entuzijazmu i dovršetku projekta, premijer Andrej Plenković istaknuo je da je presudna stvar bila upornost. “Ovaj projekt gledam zaokruženim da bi Pula, osim što je kulturno i turističko središte, bila i središte zdravstvene skrbi. Ovakva je bolnica pravi primjer ulaganja u ravnomjerni regionalni zdravstveni razvoj, a u svemu tomu izuzetno je značajna socijalna kohezija kroz kvalitetnu zdravstvenu skrb i dostupnu zdravstvenu uslugu” rekao je premijer Andrej Plenković.

Svečani čin rezanja vrpce pripao je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, ministru zdravstva Viliju Berošu, istarskom županu Borisu Miletiću i ravnateljici OB Pula Ireni Hrstić.

Svečanom otvorenju prisustvovali su predstavnici Vlade RH, Sabora, zastupnici u Europskom parlamentu, čelnici istarskih gradova i općina, te brojni bivši i sadašnji djelatnici Bolnice. Dodatnu notu svečanosti svojim nastupom dali su istarski glazbenici Bruno Krajcar i Elis Lovrić.