NOSITELJ

Služba za internu medicinu – Odjel kardiologije

SURADNICI

• KBC Rijeka
• SB Izola

OPIS PROGRAMA I AKTIVNOSTI

Preseljenjem Službe za internu medicinu u nove objekte Nove bolnice, unutarnja uređenost prostora sofisticiranom medicinskom opremom omogućuje napredak i promišljeno uvođenje izvornih metoda dijagnostike, prevencije i liječenja.

Od ovog tjedna u prostorima kardiološke poliklinike stavljena je u funkciju zasebna kardiološka sala (angio sala) za minimalno invazivne zahvate i postavljanje stentova uz invazivnu dijagnostiku i terapijsko liječenje kardiovaskularnih bolesti srca i perifernih krvnih žila.

Obzirom da se radi o visoko diferentnim metodama postupak uvođenja se provodi uz mentoriranje suradne ustanove, KBC Rijeka, odnosno njihovih iskusnih interventnih kardiologa liječnika i medicinskih sestara/tehničara instrumentara.

Naš medicinski tim, sastavljen od dva liječnika specijalista kardiologa, četiri medicinske sestre/tehničara – instrumentara i dva inženjera radiologije, prethodnih godina educirao se u vanjskim partnerskim ustanovama čime su stekli praktična i teoretska znanja dovoljna za početak programa koji će u slijedećim mjesecima biti direktno monitoriran, u prostorima i na opremi OB Pula, do potpunog osamostaljivanja.

KORIST

Zahvaljujući angiografskom uređaju, primjenjivat će se nove dijagnostičke i terapijske metode u domeni invazivne kardiologije te svih stanja bolesti srca koji su jedan od većih uzročnika mortaliteta stanovništva i zbog kojih su do sada pacijenti iz Istre putovali u druge krajeve Hrvatske.

Invazivni terapijski i dijagnostički postupci koje možete obavljati u OB Pula na ovom uređaju su:
Koronarografija – invazivan postupak kojim se prikazuju koronarne arterije, krvne žile srca koje srce opskrbljuju kisikom i hranjivim tvarima. Postupak snimanja koronarnih arterija je uz pomoć kontrastnog sredstva, katetera i rendgenskog zračenja. Koronarografija je danas zlatni standard za dokazivanje ili isključivanje koronarne bolesti srca.
Umetanje potpornica (stent) – stent je cjevčica u obliku mrežice koja se ugrađuje kod pacijenta tijekom koronarografije, ako specijalist otkrije suženja koja smanjuju protok krvi do srca. Zahvaljujući stentu moguće je prekinuti suženje i ojačati krvnu žilu pa će krv ubuduće nesmetano teći na mjestu njegove ugradnje.
Balonska angioplastika – koristi se mali balonski kateter za otvaranje začepljenih koronarnih arterija. Često se izvodi u kombinaciji s postavljanjem stenta.

UPUTE ZA PACIJENTE

Detaljnije informacije pacijenti mogu pronaći u Uputama za koronarografiju.

LOKACIJA ANGIO-SALE

Kardiološka angio-sala nalazi se u zgradi poliklinike na prvom katu.

Time is myocardium!