Upute roditeljima

Dragi roditelji,

miki1Ove su upute namijenjene Vama koji ćete boraviti uz svoje dijete tijekom 24 sata. Imaju za cilj da Vašem djetetu i Vama boravak u bolnici olakšaju i učine ugodnijim. Sadržavaju podatke o uvjetima smještaja, kućnom redu i pravilima ponašanja u bolnici. Razumljiva nam je Vaša zabrinutost za bolesno dijete, a posebno sada kada treba ostati u bolnici.

U ovim trenucima Vi ste najpotrebniji Vašem djetetu, te Vas ljubazno molimo da kroz suradnju, razumijevanje, strpljenje i partnerski odnos doprinesete dobrobiti Vašeg djeteta. Svojim znanjem i stručnošću nastojat ćemo napraviti sve da oporavak bude što brži, te da boravak u bolnici bude što kraći.

Posebno Vas upozoravamo, radi zaštite Vašeg djeteta od zadobivanja povreda, da djeca spavaju u krevetićima predviđenima za njih, a ne sa roditeljem/ skrbnikom.

U nastojanju da opravdamo Vaše povjerenje, uložit ćemo maksimalan trud.

UVJETI SMJEŠTAJA

miki2Po prijemu djeteta na Odjel osoblje će Vas upoznati s uvjetima smještaja. Od iznimne važnosti je da se pridržavate kućnog reda Odjela, poštujući potrebe ostale bolesne djece, ne ometajući njihovo liječenje i oporavak.

KAKO SE OSTVARUJE PRAVO BORAVKA UZ DIJETE?

Na našem Odjelu postoje „boksevi“, gdje 24 sata može boraviti jedan roditelj i dijete, uz novčanu naknadu određenu pravilnikom Bolnice. U cijenu su uključena tri obroka koje roditelj dobiva tijekom 24 satnog boravka s djetetom u bolnici.

Majka koja doji dijete, ima pravo na cjelodnevni (24-satni) smještaj, bez novčane naknade.

KAKO DO INFORMACIJA?

miki3Informacije su svakodnevno u vremenu od 13ᵒᵒ-14ᵒᵒ. U dogovoru s nadležnim liječnikom za vrijeme vizite možete dobiti informacije o zdravstvenom stanju djeteta. Za odgovore na pitanja o zbrinjavanju djeteta i planiranim pretragama, obratite se odgovornoj sestri jedinice.

ŠTO PONIJETI U BOLNICU?

miki4Preporuča se ponijeti nekoliko omiljenih djetetovih stvari, sredstva za osobnu higijenu djeteta, pidžamu, ugodnu dnevnu odjeću, kućne papuče za roditelje i dijete. Napominjemo da Odjel nije u mogućnosti snositi odgovornost za izgubljene stvari.

ULOGA RODITELJA UZ DIJETE

Boravak uz dijete podrazumijeva Vaše aktivno sudjelovanje u provođenju osobne higijene, hranjenju, pratnji djeteta pri pretragama. O svemu navedenom upute će Vam dati medicinska sestra.

Ako djetetovo stanje to dozvoljava, savjetujemo da vrijeme provodite u igri i zabavi s djetetom kako bi mu se smanjio stres.

KAKO IZGLEDA DAN U BOLNICI?

miki5Uz dijete može biti nazočan samo jedan od roditelja. Svaki put po dolasku na Odjel operite ruke. U bolesničkoj sobi boravite isključivo u papučama, ne samo zbog Vaše udobnosti, nego i higijenskih razloga. Nemojte sjediti na čistom i namještenom krevetu koji nije namijenjen Vašem djetetu. Osobne stvari i namirnice ne smiju se odlagati na uređaj za hlađenje i grijanje, jer se može oštetiti. Nije dozvoljeno odlaziti u druge bolesničke sobe. Radi organizacije rada na Odjelu, do 7̊ᵒᵒ sati ujutro ustanite i obavite osobnu higijenu. Nakon toga slijedit će primopredaja službe i zdravstvena njega djeteta, vađenje krvi i ostale ranije dogovorene pretrage. Od 9ᵒᵒ započinju liječničke vizite, u kojoj se glede informacija očekuje Vaša potpuna suradnja.

KAKO JE ORGANIZIRANA PREHRANA U BOLNICI?

miki6Doručak se poslužuje u 8ᵌᵒ, ručak u 12ᵌᵒ, a večera u 18ᵒᵒ sati. Mala djeca dobivaju obroke u bolesničkim sobama, a starija djeca u igraonici. Obroke nakon posluživanja i konzumiranja pospremit će osoblje Odjela.

Tijekom boravka uz svoje dijete nije dopušteno hraniti drugu djecu, jer njihovo liječenje i rezultati pretraga često ovise o prehrani. Svome djetetu možete donositi hranu i sokove uz prethodan dogovor s nadležnim liječnikom i medicinskom sestrom.

AKTIVNOSTI U BOLNICI

miki7U okviru Odjela organizirana je „Igraonica“- dnevni boravak u kojoj će djeca boraviti pod nadzorom stručnog osoblja i roditelja. Djeca školskog uzrasta pohađaju nastavu pod vodstvom nastavnika OŠ VIDIKOVAC. Jedanput tjedno, u popodnevnim satima, organiziraju se aktivnosti za djecu u suradnji s volonterima Crvenog križa.

POSJETE U BOLNICI

Posjete su dopuštene u popodnevnim satima, na način da u sobi uz roditelja i dijete bude najviše jedan posjetitelj. Vodite računa da osobe, koje posjećuju Vaše dijete, nisu prehlađene i ne boluju od nekih crijevnih ili kožnih infekcija. Drugu djecu iz zdravstvenih razloga nemojte dovoditi u posjet.

OSTALE NAPOMENE

miki8Pušenje je strogo zabranjeno u svim prostorijama Bolnice. Kako ne biste ometali rad medicinskih aparata, mobilne telefone ne koristite u bolesničkim sobama, nego izvan Odjela.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća vezanih za zbrinjavanje Vašeg djeteta ili uputa o Vašem boravku, obratite nam se bez ustručavanja. Bit će nam zadovoljstvo kroz razgovor s Vama razjasniti sva nerazumijevanja. U želji da Vaše dijete što prije ozdravi, zahvaljujmo se na suradnji, razumijevanju i povjerenju.

miki9Djelatnici Odjela za pedijatriju Opće bolnice Pula