Naslovna » Službe i odjeli » Ginekologija » Trudnički tečaj

Trudnički tečaj

Tečaj za trudnice održava se u prostorijama zgrade ginekologije u Zagrebačkoj 34, a održavaju ga stručnjaci četiriju profila:

  • porodničar
  • anesteziolog
  • neonatolog
  • medicinska sestra-primalja

tecaj1Obzirom na tip predavanja tečaj se odvija u skupinama od po 10 do 12 parova. Ciljevi tečaja su informiranje o trudnoći, pripremi za dolazak u rodilište, važnosti pravilne prehrane u trudnoći, tijeku samog porođaja kao i alternativnim metodama porođaja (porođaj na stolčiću i epiduralna analgezija). Tijekom tečaja polaznici će imati priliku upoznati se i sa prostorijama u kojima će boraviti – rađaonica i rodilište.
Također, dobiti će informacije o važnosti dojenja, njezi i brizi oko djeteta, te o ulozi patronažne sestre. Na kraju cilj nam je upoznati polaznike tečaja s našim osobljem i doprinijeti njihovom osjećaju opuštenosti i povjerenja.

Povijesni osvrt

Rodilište u Općoj bolnici Pula je 1998. godine dobilo naslov “Bolnica-prijatelj djece” zbog načina na koji se pristupa porođaju, uspostave kontakta majke i djeteta odmah po porodu i poticanja dojenja kao najpririodnijeg i najboljeg načina prehrane djeteta za koji nema prave zamjene.

Danas smo svjedoci evolucijskog paradoksa da se žene boje poroda umjesto da donošenje novog bića na svijet bude jedinstveno i najradosnije iskustvo u životu svake obitelji. S ciljem umanjenja straha od poroda, i boljeg informiranja trudnica i njihovih partnera krenulo se u organizaciju tečaja u našoj ustanovi.

Trudnički tečaj u Općoj bolnici Pula svoje korijene vuče iz danas već davne 1991. godine. Tada se tečaj sastojao od predavanja porodničara i medicinske sestre primalje. U sklopu tečaja bio je i posjet rađaonici.
Tečaj je bio uvjet za prisustvovanje očeva u porođaju. 1993. godine tečaj je privremeno prekinut zbog ratnih okolnosti.

tecaj2U razdoblju koje je uslijedilo sve je više rasla potreba za boljim informiranjem trudnica te smo stoga pristupili obnovi tečaja. Tomu je doprinijela i inicijativa Društva ginekologa i opstetričara RH koje je pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organiziralo edukaciju za predavače na tečajevima pripreme za porođaj.
Na taj smo način dobili nova znanja i smjernice, kao i poticaj za ponovnu organizaciju tečaja u našoj ustanovi.

Trudnički tečaj u obliku kakav djeluje danas postoji od 2005.
godine, kada je oformljen tim koji se sastoji od porodničara,
neonatologa, anesteziologa i medicinske sestre primalje. Snimljen je odgovarajući video-materijal s vježbama za trudnice o njezi djeteta, a nabavljena je i potrebna oprema za predavanja.

tecaj4Do sada je trudnički tečaj pohađalo preko 700 parova. Tečaj je besplatan za sve polaznike.Sve sugestije, komentari i prijedlozi su dobrodošli, a možete poslati putem elektroničke pošte. Cilj nam je u budućnosti kontinuirano poboljšavati kvalitetu i sadržaj predavanja.

Informacije o tečaju

Tečaj se održava u predavaonici u prizemlju zgrade ginekologije, Zagrebačka 34, četvrtkom 1.grupa u 18 sati, 2.grupa u 19 sati.

Voditelj tečaja:
Elena Gattoni-Stepanov, dr. med. spec. ginekologije i porodništva

Predavači:
Elena Gattoni-Stepanov, dr. med., spec. ginekologije i porodništva
Ivan Grdinić, dr.med., spec. ginekologije i porodništva
mr.sc. Dragan Belci, dr. med., spec., ginekologije i porodništva
Mirela Markanović-Mišan, dr.med., specijalizant ginekologije i porodništva
Dino Bečić, dr.med., specijalizant ginekologije i porodništva
mr.sc. Lada Kalagac Fabris, dr.med., spec. anesteziolog
Mirna Milevoj-Ražem, dr.med., spec. pedijatar-neonatolog
Nives Perhat, primalja
Aleksia Matejčić, bacc. primaljstva
Nikolina Tadić, dipl primalja

Prijave na tel.: 376-604, e-mail: ginekologija@obpula.hr