Sukladno Operativnom planu aktivnosti za socijalnu podršku i zdravlje Grada Pule, u travnju 2021. godine, Grad Pula i Opća bolnica Pula potpisali su Ugovor o sufinanciranju programa ranog otkrivanja tumora prostate. Izvršitelj programa je Odjel urologije Opće bolnice Pula.

Zašto je program bitan?

Tumor prostate najčešći je tumor u muškaraca u svim razvijenim zemljama pa tako i u Republici Hrvatskoj. Godišnje u Hrvatskoj umire nešto manje od 800 muškaraca. Tumor se nažalost, u oko 60% slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi, odnosno kada je bolest već raširena i kada je liječenje moguće, ali nije jako uspješno. Stoga, stadij vremena otkrivanja bolesti je izuzetno važan.
Tumor prostate može se danas vrlo uspješno i sigurno liječiti ukoliko se bolest otkrije na vrijeme.
Cilj Programa ranog otkrivanja je podizanje razine svijesti, povećanje broja pregledanih muškaraca rizične dobi, praćenje rezultata dijagnostike i liječenja oboljelih kako bi se poboljšala kvaliteta života.

Kome je program namijenjen?

Programom bi se obuhvatili svi muškarci s područja grada Pule, stariji od 50 godina, a koji do sada nisu bili pregledavani kod urologa.

Naručivanje

Naručiti na pregled se može osobno ili putem liječnika obiteljske medicine:

– Telefonom = na broj 052/376-150 svaki radni dan od 14.00 do 15.00 sati
– Elektronski na adresu urologija@obpula.hr

Po dobivenom zahtjevu medicinski djelatnik će iz poznatih podataka (ime i prezime, datum rođenja) provjeriti da li je osoba već pregledavana od urologa i ukoliko nije, osigurat će se termin.
Za ovaj preventivni pregled nije potrebna uputnica liječnika obiteljske medicine.

Termini i lokacija pregleda

Pregledi će se obavljati subotama, od 25.9.2021. do 27.11.2021. godine. Lokacija pregleda je Urološka ambulanta Opće bolnice Pula (zgrada Poliklinike) koja ima osigurane sve uvjete za obavljanje pregleda, uključivo potpunu intimu i diskreciju.

Način pregleda

Pregled traje 20 minuta i obuhvaća: anamnezu, fizikalni pregled sa digitorektalnim pregledom te orijentacijski ultrazvuk urotrakta. Po završenom pregledu izdaje se specijalistički nalaz. U slučaju da se ustanovi sumnja na malignu bolest pacijentu će se odmah dodijeliti termin za daljnju obradu u žurnom postupku (unutar 7 dana).