Poštovani,

Unatoč izazovnim okolnostima u kojima se nalazimo proteklu godinu uspješno je provedena hvalevrijedna akcija osobe, pojedinca, čovjeka.

U sjeni velikih ulaganja i građevinskih radova u samim bolničkim objektima, donacija za uređenje okoliša bolnice koja dolazi primarno dobrom voljom pojedinca plemenita i značajna je inicijativa za nas.

Pero Gojić, diplomirani inženjer šumarstva, javio nam se sa željom donacije 45 sadnica stabala jablana.

Gospodin Gojić završio je studij drugog stupnja odsjeka za uzgajanje šuma na Šumarskom fakultetu u Sarajevu.

– Radio sam i ostvario mirovinu u Šumsko privrednom poduzeću “Slavonska šuma” Vinkovci, na poslovima i studiji rada i organizacije proizvodnje. Nositelj sam više nagrada za inovacije i racionalizacije u šumarstvu. Godine 1991. osvajam 1. mjesto za kratko rezano, cijepano, dorezano i istovareno drvo u domaćinstvima sa 25% uštede nabave drva, kazao je g. Gojić.

Pored bolničkih objekata, dovoljno je velik zeleni pojas koji je potaknuo gospodina na inicijativu te utjecao na ekološku svijest u svima nama.

– Općoj bolnici Pula donirao sam sadnice jablana – Populus nigra var. pyramidalis s.sp. München. Ravnateljica bolnice i njen tim prihvatili su donaciju uz moje obrazloženje da jablani imaju lijep habitus, nakon sadnje zaštita i njega nije potrebna, svojim lišćem daju ugodan zvučni efekt, štite okoliš od prekomjerenog vjetra i sunca, imaju fiziološku zrelost 120 godina, a nakon ekonomske ili fiziološke zrelosti daju vrlo kvalitetnu drvnu masu za izradu namještaja ili unutrašnjeg interijera, istaknuo je g. Gojić.

Svjesni smo koliko prirodna vegetacija i bolnički krajolik imaju značajnu dodatnu ulogu u održavanju ljudskog zdravlja, općenitu dobrobit pacijentima kroz razne fizičke, psihološke i socijalne utjecaje.

Oku ugodan ambijent na zdravlje ima terapeutski učinak posebice na stres ili mentalni umor te brži fizički oporavak od bolesti. Naši pacijenti, korisnici Poliklinika i dnevnih bolnica, posjetitelji i zaposlenici moći će se relaksirati i prošetati po bolničkim krugovima te će im bolnički dani sada biti ugodniji. Proces uređenja hortikulture bolničkog kruga nije završen i dalje ćemo raditi na tom području.

Također, uređeni okoliš s prirodnim elementima pomaže u poboljšanju zadovoljstva pacijenta učinkom pružatelja zdravstvenih usluga i cjelokupnom kvalitetom bolničke njege.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti gospodinu Gojiću na prepoznavanju potrebe za oplemenjivanjem našeg okoliša, spremnosti da pomogne, njegovoj nesebičnoj podršci i radu. Iskrena zahvala ide i Gradskom komunalnom poduzeću Pula Herculanea d.o.o. na usluzi kopanja i sadnje našeg mladog drvoreda jablana.

HVALA VAM!

U ime OB Pula
Ravnateljica:
Doc.dr.sc. Irena Hrstić, dr.med.