Naslovna » Novosti » Dnevna bolnica psihoterapije OB Pula – 30 godina kasnije

Dnevna bolnica psihoterapije OB Pula – 30 godina kasnije

obpslika30Dnevna bolnica predstavlja poliklinički oblik liječenja u kojem pacijenti svakodnevno dolaze u bolnicu u jutarnjim satima na tretman liječenja i/ili dijagnostike i borave do poslijepodnevnih sati.

U OB Pula, danas, Dnevna bolnica djelatnosti psihijatrije ugovorena je za 26 mjesta i organizirana je u 2 grupe:

  • Dnevna bolnica za psihoterapiju i
  • Dnevna bolnica za alkoholizam i druge ovisnosti.

Organizacija rada kroz dnevnu bolnicu danas predstavlja standardnu formu pružanja zdravstvene usluge. Važno je naglasiti da je u OB Pula dnevna bolnica djelatnosti psihijatrije oformljena još davne 1987. godine, dakle, puno ispred vremena današnjeg standardna.

Osnivačku skupinu dnevne bolnice djelatnosti psihijatrije OB Pula činili su tadašnji zaposlenici Odjela za psihijatriju: dr. Jadranka Jeličić (specijalist psihijatar) te medicinske sestre: Sonja Žufić, Nena Božić i Irma Maglić uz podršku tadašnjeg šefa odjela prim. dr. Ive Nazora.

Nakon dr. Jadranke Jeličić, Dnevnu bolnicu psihoterapije su vodili: dr. Darko Kos, dr. Suzana Frančula Černja, dok je sadašnja voditeljica dr. Davorka Smoljanić.

U razdoblju od 2004.g. do 31.12.2016.g. u Dnevnoj bolnici psihoterapije ukupno je liječeno 2.574 osoba.

Tim Dnevne sačinjavaju: voditelj psihijatar (educirani grupni analitičar), te viša medicinska sestra i medicinska sestra koje imaju izobrazbu iz grupne psihoterapije. U rad tima uključene su socijalna radnica, radni terapeut i psiholog.

Prednosti liječenja u Dnevnoj bolnici su izbjegavanje stacionarnog liječenja i boravka u bolnici što često za pacijente predstavlja traumatsko iskustvo, održavanje socijalnih kontakata i daljnji boravak u svom ”prirodnom okruženju”, intenzivan pristup u liječenju (grupna i individualna psihoterapija, obiteljska terapija, socio terapija i radna terapija) i ekonomska efikasnost.

Kasnije, nakon osnivanja Dnevne bolnice na Odjelu za psihijatriju, dnevene bolnice kao organizacijska jedinica počele su se osnivati i u okviru drugih Odjela/Službi u OB Pula i danas predstavljaju važnu sastavnicu u liječenju različitih bolesti i poremećaja.

 

Voditelj Odjela za psihijatriju:                                                             Ravnateljica:
Ivica Šain, dr.med.                                                                    Doc.dr.sc. Irena Hrstić, dr.med.

 

(članak – GlasIstre, 08.06.2017.)
(članak – RegionalExpress, 07.06.2017.)