Hrvatski sabor na sjednici 11. veljače 2022. godine donio je odluku o proglašenju mjeseca ožujka „Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva“ u Republici Hrvatskoj. Inače, diljem Europe ovaj mjesec se obilježava od 2008., a u Istarskoj županiji od 2013. godine.

Dana 19. ožujka 2022. Liga protiv raka Pula sa svojim suradnicima i prijateljima organizirala je javnozdravstvenu akciju edukacija i informiranja građana o važnosti preventivnih pregleda “Dan u plavom – dan svjesnosti o raku debelog crijeva” na Gradskoj tržnici u Puli.

Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. U Hrvatskoj je rak debelog crijeva drugi uzrok smrtnosti od zloćudnih novotvorina, u muškaraca iza raka pluća, a u žena iza raka dojke. U ukupnom broju novooboljelih od raka, oko 15% muškaraca i 13% žena oboli upravo od raka debelog crijeva. Godišnje se otkrije oko 3.500 novooboljelih osoba.

Važno je pravovremeno prepoznati simptome te redovito odlaziti na preventivne preglede sukladno Nacionalnom programu prevencije ili prema preporuci liječnika.

Podršku i potporu hvalevrijednoj akciji pružili su i djelatnici OB Pula.

UKRATKO O UDRUZI:
Liga protiv raka Pula je humanitarna udruga osnovana 1967. godine, na inicijativu akademika Ive Padovana. Liga pomaže građanima i njihovim obiteljima u prevenciji bolesti te tijekom borbe pacijenta i njegovih bližnjih. U sklopu Lige djeluje: Psihološko savjetovalište za onkološke bolesnike, Stoma klub, Klub laringektomiranih, rad Unapređenja mentalnog zdravlja onkoloških bolesnika te programi Jedni za druge i Sunčani trag.
Predsjednik Lige, ujedno je i naš djelatnik, glavni tehničar Dnevne bolnice pri poliklinici Službe za internu medicinu Boris Kopić, bacc. med. techn.
Detaljnije informacije možete pronaći na Facebook stranici Lige protiv raka Pula .

(Fotografije: Liga protiv raka Pula)

“Vodimo brigu o sebi i svome zdravlju!”